Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >> 
 • 18 Mar 2019 14:14 | Димитър Николов (Administrator)

  Вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора спечели първа награда в петия ученически хакатон Hack TUES 365 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Устройството VoiceCV, създадено от отбор „Elsyser“ - Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива. Отборът получи и специалните награди на ScaleFocus, Дроксик и Data Science Society.

  Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в Hack TUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“. Наградата е осигурена от Комет Електроникс.

  Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“. Момчетата получиха и специална награда от Data Science Society.

  Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта. Те спечелиха и специална награда от TelebidPro.

  Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на Hack TUES. Това е единственият хакатон, организиран от ученици за ученици. Състезанието се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в ТУЕС и София Тех Парк. В него участваха 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас на ТУЕС, разпределени в 43 отбора. Над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 11 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. Най-добрите проекти от Hack TUES 365 ще бъдат представени публично в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

  За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria. Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова. Събитието беше подкрепено и от Ротари клуб Капитал и DevStyler.

  „Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи.“ – каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София. „Журито и професионалистите са силно впечатлени от факта, че в хакатона се разработват проекти, използващи най-новите технологии. В последните години силно впечатление правят решения с невронни мрежи и изкуствен интелект, проекти с вградени микрокомпютърни системи и IoT, а ето че тази година има и проект с блокчейн технология. Надяваме се, че всяка следваща година конкуренцията между отборите ще става още по-голяма и новите технологии ще са част от Hack TUES“.

  Преобладаващата част от проектите – финалисти в Hack TUES 365 комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип и да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

  Ученици от ТУЕС редовно печелят награди и в хакатони за професионалисти и студенти, като Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София, хакатона, посветен на 10-годишнината от членството на България в ЕС и др. Членовете на отбора победител „Elsyser“ наскоро спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България и са носители на различни отличия от други хакатони за професионалисти. Част от членовете на отбора, заел второ място „Какводой“, са най-награждаваната група ученици в историята на Hack TUES, като неизменно са сред лауреатите на хакатона още от създаването му през 2015 г. Ученици от отбора също са носители на много отличия от професионални хакатони.

  Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES 365:

  • Проектът на отбор „Автобус 76“, съставен от Стоян Тинчев, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев, Александър Александров и Емил Шаров от 9 клас, SMART кофа спечели специалната награда на SAP. Той представлява подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.

  • Специалната награда на SoftServe получиха отбор „Отбор“ - Михаил Киров, Стефан Стефанов и Денис Бързанов от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.

  • Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас бяха отличени от TelebidPro за проекта си за игра с вградена микрокомпютърна система Defuse the Bomb. Тя е дело на учениците Самуил Иванов, Георги Стефанов, Илиян Антов, Антоан Янев и Кристиян Апостолов.

  • Отбор „Нишки“ - Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от 11 клас получи възможност да прекара един работен ден с екипа на компанията Progress, както и награда от Data Science Society. Проектът им е дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.

  • Проектът на отбор „Имам асоциация“ от 9 клас за автоматизирана градинска система получи наградата на DevriX. Учениците Евгени Атанасов, Бойко Георгиев, Александър Христов и Самуил Димитров разработиха система за автоматизиран контрол на градина в градски условия, като приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.

  • Проектът за кафе машина, която се управлява с гласови команди, на отбор „Mrejari@root“ от 8 клас беше отличен със специалната награда на Немечек България. Отборът се състои от Цветина Джунакова, Любомир Начев, Димитър Владимиров, Мариян Видков и Петър Марков.

  • Финалите и церемонията по награждаването могат да се гледат в официалния YouTube канал на Hack TUES.

  • Интервю на Bloomberg TV Bulgaria с директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, координатора на Hack TUES 365 Теодора Йовчева и представителя на отбора, взел първо място, Виктор Велев може да се гледа тук.

  Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.


 • 14 Mar 2019 12:13 | Димитър Николов (Administrator)

  В петък, 15 март 2019 г., в 9:30 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще бъде открит петият училищен хакатон Hack TUES 365. Hack TUES е единственото технологично състезание, организирано от ученици за ученици. Темата на тридневното технологично състезание е „Технологии за всеки“. До неделя, 17 март, ученическите отбори от ТУЕС трябва да създадат софтуерен или хардуерен проект, който да е в полза на ежедневната работа на бизнеса и живота на хората. За първи път тази година ще бъде връчена специална награда за хардуерен проект (проект с вградена микрокомпютърна технология). Отборът победител ще получи награда на стойност 1 000 лв., а за класираните на второ и трето място отбори ще има награди от по 750 лв. и 500 лв. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

  Hack TUES 365

  В състезанието ще участват повече от 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София. Хакатонът се организира от екип от ученици от 11 клас в училището с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите ще се погрижат и над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили училището. Те ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона (15 и 16 март) или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март.

  Представянето на проектите - финалисти пред журито ще бъде в неделя, 17 март, от 15:15 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а в 19:15 ч. на същото място ще започне церемонията по награждаване на победителите.  

  За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria.

  Очаква се нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи. Участвали са в NASA Space Apps Challenge, Европейска нощ на учените, Mega Dojo 1 и 2, европейското университетско състезание Renesas MCU Car Rally, Robo League, Computer Space. Ученици от ТУЕС са носители и на Младежката награда на БАИТ за 2017 и 2018 г.

  Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

  Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова.

  Още за Hack TUES 365 може да намерите на www.hacktues.com и във Фейсбук - https://www.facebook.com/HackTUES/

 • 08 Feb 2019 19:04 | Димитър Николов (Administrator)


  Радваме се да споделим, че четвъртата годишна дарителска кампания на Асоциацията на завършилите ТУЕС вече набра 14 591.28 лв., надминавайки с над 2000 лв. заложената първоначално цел! Благодарим на всички дарители, които се включиха в кампанията! Вашата подкрепа ни помага да продължим да осъществяваме амбициозните си идеи и да помагаме на Братството да става все по-силно и сплотено. Вижте повече детайли за резултатите от кампанията тук.


  Вече можем да се похвалим и с първите корпоративни партньори на АЗТУЕС за 2019г.: DevriX и VMware добавиха към резултатите на кампанията още общо 8 000лв. като годишни спонсори на АЗТУЕС! Тяхното условие да се включат беше да постигнем заложената цел от 12 000 лв., която с ваша помощ даже надминахме. Благодарим и на двете компании за оказаните подкрепа и доверие!

 • 05 Feb 2019 14:25 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От АЗТУЕС търсим да назначим сътрудник комуникация, партньорства и проекти, който да се присъедини към екипа ни през месец март. Повече детайли за позицията ще намерите отдолу:

  Основни задължения:

  Комуникация:

  • - поддържане на уеб страницата на АЗТУЕС (актуализиране на съдържанието, писане и качване на статии и новини);
  • - поддържане на Facebook страницата на АЗТУЕС, координация с екипа ученици-доброволци, който поддържа Facebook страницата и уебсайта на ТУЕС към ТУ-София;
  • - подготовка и изпращане на месечен информационен бюлетин към членовете на Асоциацията;
  • - комуникация със спонсори и партньори на АЗТУЕС;
  • - отговаряне на запитвания към Асоциацията.

  Администрация:

  • - администрация на базата данни с членове в АЗТУЕС;
  • - управление на поръчки за АЗТУЕС сувенири с дарителска цел;
  • - съдействие при отчитането на даренията към Асоциацията, текущите приходи и разходи;
  • - административна и техническа помощ при други текущи задачи на Асоциацията.

  Организация на събития:

  • - съдействие при организацията на събития и инициативите за учениците и завършилите ТУЕС към ТУ-София (поне 3 ключови събития за 100+ участници);
  • - съдействие при набирането на спонсори и текуща комуникация за събитията;
  • - координация и работа с доброволци при организацията и провеждането им.

  Изисквания:

  • - добра компютърна грамотност;
  • - добри организационни умения;
  • - добри комуникационни умения;
  • - умения за писане и редактиране на текстове, и работа със социални медии;
  • - владеене на английски език на работно ниво.

  Предимство:

  • - опит в организация на събития;
  • - опит в работа с доброволци;
  • - познаване на бизнес средата и ИТ сектора в България.

  Месечно възнаграждение - между 900 и 1000 лв. бруто.

  Очакваме кандидатите с интерес към позицията да изпратят автобиография и придружаващо писмо на aztues@elsys-bg.org в срок до 20.02.2019г.

  Ще се свържем само с одобрените за интервю кандидати.

 • 05 Feb 2019 14:15 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От името на ТУЕС споделяме отворена позиция за технически сътрудник към административния екип в училището. Повече детайли ще намерите отдолу:

  Основни задължения:

  • - осъществява административна и техническа подкрепа за нуждите администрацията и учебната дейност на ТУЕС към ТУ София: изготвяне, размножаване, организация на документи и др.;
  • - съдейства в изготвянето на справки и статистическа информация;
  • - съдейства в координацията на информационния поток между преподаватели, служители, ученици, външни представители и ръководители;
  • - подпомага организацията и провеждането на национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити за учениците от училището;
  • - подпомага кампанията по прием на ученици в ТУЕС към ТУ-София;
  • - съдейства в организацията на инициативи и събития, свързани с дейността на училището.

  Изисквания:

  • - много добра компютърна грамотност;
  • - владеене на Microsoft office пакет (Excel, Word, PowerPoint);
  • - организираност, внимание към детайлите;
  • - комуникативност.

  Предимство:
  - предишен опит на административна позиция;
  - работно владеене на английски език.

  Позицията е подходяща за студенти и има възможност за ангажимент на пълен или половин работен ден.

  Очакваме кандидатите с интерес към позицията да изпратят автобиография и придружаващо писмо на aztues@elsys-bg.org в срок до 20.02.2019г.

  Ще се свържем само с одобрените за интервю кандидати.

 • 16 Jan 2019 15:15 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 16 февруари 2019 г. от 15:00 ч. в Технологично училище "Електронни системи" към ТУ - София ще се проведе годишното Общо събрание на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

  Право на участие в Общото събрание имат пълноправните членове на АЗТУЕС - завършили туесари, регистрирани в асоциацията. Почетните членове (преподаватели) и Асоциираните членове (ученици в ТУЕС) имат възможност да присъстват на събранието, но без право на глас.

  Дневният ред на Общото събрание е следният:

  1.      Доклад за дейността на организацията за 2018 г.

  • 2.      Финансов отчет на АЗТУЕС за 2018 г.

  • 3.      Представяне на Годишната програма за дейността на АЗТУЕС за 2019 г.

  • 4.      Предложение и гласуване на годишен бюджет на АЗТУЕС за 2019 г.

  • 5.      Други

  Тук е официалната покана за Общото събрание.

  Писмените материали, свързани с дневния ред на Общото събрание, са на разположение в офиса на АЗТУЕС – каб. 41 на ТУЕС, ул. „Владимир Пашов“ №2, жк Младост 1, гр. София. Ако имате желание да се запознаете предварително с тях, свържете се с нас през имейл aztues@elsys-bg.org.

 • 04 Jan 2019 13:56 | Хинка Станимирова (Administrator)

  В началото на новата година се обръщаме към вас с призив да помогнете на новото поколение туесари да се превърнат във вещи софтуерни разработчици, като се присъедините към преподавателския екип на ТУЕС. Училището се нуждае от преподаватели по програмиране, които могат да стартират от началото на втория учебен срок (06.02.)!

  Повече детайли:

  • - Запознайте се с основните задачи и отговорности на преподавателя в този документ.
  • - Ангажиментът е на граждански договор и включва между 4 и 6 учебни часа седмично (по желание може да се договори и по-голяма ангажираност или трудов договор).
  • - Ще получите подкрепа и менторство от по-опитни преподаватели в ТУЕС.
  • - Търсят се преподаватели по следните предмети:
  - Програмиране и Увод в ООП с 9-ти клас, общо 6 часа седмично на паралелка (3 паралелки);
  - Обектно-ориентирано програмиране с 11-ти клас, 4 часа седмично на паралелка (2 паралелки);
  - Технология на програмирането - теория и практика с 11-ти клас, 4 часа седмично на паралелка (2 паралелки).

  Ако вие или ваши познати туесари проявявате интерес към тази възможност, свържете се за повече детайли с Любомир Чорбаджиев (lchorbadjiev@elsys-bg.org) и Кирил Митов (kmitov@elsys-bg.org).

 • 19 Dec 2018 15:21 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 25 ноември 2018 г. ТУЕС отбеляза своята 30-годишнина със специално парти за преподаватели, завършили и приятели на ТУЕС. Повече от 800 гости от всички випуски на ТУЕС дойдоха в клуб City Stage Stage за сбирката на Братството. Много от тях не се бяха виждали с толкова много съученици и преподаватели от години, така че веселите разговори и щастливи спомени бяха неизменна част от празника.

  Изпълнения на завършили и настоящи ученици, видеообръщения от представители на различни поколения туесари и специално изненада от преподавателите бяха част от програмата на партито.

  Всенародното честване на юбилея на ТУЕС започна с изпълнение на народни танци от ученици от 10, 11 и 12 клас - Иво Каранешев и Калин Дойчев от 11г, Виктория Радкова, Виктория Грозданова, Йоана Василева и Валери Добрев от 11б, Виолета Георгиева от 10в и Стефан Ангелов от 12а. Оказа се, че много туесари са изкушени от хората и спонтанно след партито в ТУЕС беше създаден клуб по народни танци.

  Настоящият директор на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова и дългогодишният й предшественик д-р Анатол Френски отправиха емоционални обръщения към гостите на фона на Имперския марш, изпълнен на пиано от 11-токласника Маноел Манев. Видни представители на преподавателския колектив в ТУЕС се включиха в кратко драматургично представление, посветено на учениците и училището, като демонстрираха непресъхващото си чувство за хумор.

  С такива преподаватели няма как туесарите да не са всестранно развити личности. Артистичната програма на партито доказа именно това. Андрей Ненчев (випуск 2006) и Лора Петрова (випуск 2012) ни пренесоха в света на аржентинското танго.

  Евгени Марков (випуск 2004) ни впечатли с емоционалното си  салса изпълнение. Мартин Божинов (випуск 2019) пък изпълни няколко авторски парчета на акустично китара.

  Гвоздеят на вечерта несъмнено бяха музикантите от Д2  - основателят на групата Димитър Кърнев (от випуск 1993) и вокалистът Дидо. Към тях се присъедини Николай Мутафов съученикът на Митко  от випуск 1993 Николай Мутафов, който днес е Изпълнителен директор на Accedia. Те изпълниха някои от най-големите хитове на групата “Ледено момиче”, “Две следи”, “Аз и ти”, “Не мога да спра да те обичам”.

  Вечерта завърши с бурната изява на група Вертеп - една млада група, за която се надяваме все по-често да чуваме. Неин барабанист е 11-токласникът от ТУЕС Никола Сотиров.

  По повод юбилея преподаватели, приятели и силно ангажирани с живота на ТУЕС алумни бяха наградени с юбилейния почетен знак на ТУЕС и специални грамоти.

  Много от гостите си тръгнаха и с подаръци от празничната томбола, осигурени от компании, приятели на ТУЕС и от АЗТУЕС.

  Благодарим на десетките доброволци-ученици, които помогнаха за организацията на събитието! Благодарим на всички туесари, уважили събитието! Ще Ви чакаме и на следващия юбилей!

  Още снимки можете да видите в Галерията във Фейсбук.

  Изпълнението на преподавателите

  Награждаването на преподавателите

  Част от завършилите, които бяха отличени с почетния знак на ТУЕС

  Обща снимка на доброволците

  Мартин Божинова от 12 клас

  Маноел Маневи от 11 клас


  Никола Сотиров ат 11 клас, барабанист на група Вертеп

 • 18 Dec 2018 15:31 | Ралица Жикова (Administrator)
  Много са причините за 30 години ТУЕС да се превърне в легенда в ИТ сектора. Една от тях е тясната връзка с бизнеса и с Техническия университет - София. Не случайно училището избра да отбележи юбилея си под мотото „30 години ръка за ръка с бизнеса“. То се прокрадваше като тънка червена нишка през цялата година – от четвъртия ученически хакатон Hack 30xTUESпрез март, през първото изложение на ученически проекти TUES Fest през април, до откриването на учебната година през септември 2018 г.

  ТУЕС отбеляза официално юбилея си с тематична конференция на тема „Училище – университет – бизнес“. Тя събра представители на ТУ – София, училища, неправителствени организации, образователни институции, компании, бизнес организации и приятели на ТУЕС, които споделиха успешни практики за ефективно партньорство. Приветствие към участниците отправиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорът на Технически университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището. 

  На форума беше представен уникалният модел на ТУЕС за съвместна работа с Технически университет – София и ИТ бизнеса. Своята гледна точка за връзката училище – университет - бизнес представиха проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ – София, доц. д-р инж. Стела Стефанова, Светозар Георгиев, съосновател на Телерик и Телерик Академи и съосновател на АЗТУЕС, Пламен Барух, председател на Обществения съвет на ТУЕС и Светослав Сотиров, председател на УС на АЗТУЕС.

  Валентин Деведжиев (Смартком България), Здравко Николов (Equinix), Иван Русев (Experian), Георги Брашнаров (Nemetschek Bulgaria), Иван Михайлов (Вистеон Електроникс България), Руси Русев (VMware) и Иван Житиянов (Телелинк Бизнес Сървисис), споделиха своите впечатления от ТУЕС и коментираха как бизнес и образование могат да работят по-добре заедно. Те очертаха няколко фактора за създаване на добре подготвени професионални ИТ кадри -  обединени усилия на бизнеса в работата с училища и университети, взаимно обучение на начинаещи професионалисти, ученици и студенти от по-опитни техни колеги, навлизане на ИТ обучение в началните фази на образованието, осигуряване на време на служителите в компаниите, в което да преподават и да работят с ученици и студенти. Всички участници бяха единодушни, че успешният модел на ТУЕС, което работи в тясно партньорство с висшето образование и с бизнеса, трябва да бъде мултиплициран в национален мащаб.

  По време на конференцията от името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България Мая Манолова, съветникът на Президента Валентина Танева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

  Отличия бяха връчени и на ректора на Технически университет – София  - чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, заместник-ректора на ТУ - София проф. д-р Любомир Димитров, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, проф. д-р инж. Никола Калоянов.

  Ученици от различни класове в ТУЕС демонстрираха свои поректи пред гостите на събитието.
  Юбилейното събитие на ТУЕС се организира със съдействието на Experian, Nemetschek Bulgaria, TelebidPro, Вистеон Електроникс България, VMware,Телелинк Бизнес Сървисис, Uber Engineering Sofia, Accedia, Chaos Group, Dopamine, TBI Info, Equinix, Смартком България.

  Още снимки може да видите в галерията във Фейсбук.

 • 18 Dec 2018 15:12 | Ралица Жикова (Administrator)
  2018-та започна „на остро“. Кутията на Пандора с неуточнения законово статут на ТУЕС беше отворена от МОН, които поискаха да преназначат директора от Техническия университет към Регионалното управление на образованието. Този дребен административен ход щеше да доведе до практическото изваждане на ТУЕС от структурата на ТУ. Последваха писма, становища, обяснения, срещи, привличане на съюзници, отворено писмо, подписка, пресконференция и в крайна сметка – официални уверения, че статутът на ТУЕС ще бъде запазен. Това даде началото на серия от дълги и тежки срещи в работна група с представители на ТУЕС, ТУ-София, бизнес организациите в ИТ сектора и МОН.

  Какво се получи?

  В крайна сметка, годината завършва с предложени конкретни текстове за промяна в Закона за висшето образование, които не само утвърждават сегашния модел на ТУЕС, но и дават възможност за мултиплицирането му в други висши технически училища. Процесът обаче все още не е завършен и тепърва предстои още един рунд в нова работна група на МОН, този път и с участието на синдикатите.

  Какво спечели ТУЕС?

  Статутът на ТУЕС все още не фигурира в закона, но има яснота и конкретно предложение как да стане това. Най-ценното обаче е това, че ТУЕС общността показа за пореден път, че е силна и обединена около стойностни неща. ТУЕС получи безпрецедентна подкрепа в защита на успешния си модел:

  -          5 673 души подписаха онлайн петицията

  -          553 родители подписаха отворено писмо до МОН

  -          102 компании изпратиха писма в защита на ТУЕС

  -          всички 4 ИТ бизнес организации застанаха в подкрепа на ТУЕС

  -        всички преподаватели се обявиха в защита на модела на ТУЕС

  -          ТУЕС стана все по-разпознаваемо сред медиите и широката общественост

  В крайна сметка ТУЕС не оправда очакванията на администрацията, че този „скандал“ ще доведе до отлив на кандидати и тази година се изкачи с още едно място напред като вече е четвъртото най-желано училище в София след 7-ми клас и най-търсеното технологично училище в страната.

  Какво предстои?

  Предстоят още битки на работната група на ТУЕС, за да бъде придвижено напред предложението за промяна в закона. Тук е моментът да изкажем сърдечните си благодарности към чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, ректор на ТУ - София, проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ-София, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, доц. д-р Стела Стефанова, Светослав Сотиров, Пламен Барух, Йордан Шахънов, Светозар Георгиев, Явор Трифонов и Валентин Деведжиев, че поведоха борбата, поддържат огъня й и че намират сили да се справят с държавната машина. Благодарим и на БАСКОМ, БАИТ и ИКТ Клъстер, които излъчиха свои представители в работната група. Нашата цел е да запазим ТУЕС като част от ТУ-София, да опазим преподавателския екип и уникалните учебни програми на училището.

  Вярваме, че най-доброто предстои и стискаме палци за скорошен успешен финал на сагата със статута на ТУЕС!

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >>